Fire sauser til sashimi

Vi har samlet fire spennende sauser og dipper som passer perfekt til sashimi. Velg og vrak!

samlaposterny

Klassisk servering

salma sashimi soya saus

Du trenger: 

SALMA filet i tynne skiver
Soyasays i en skål
Wasabi, ferdig på tube
Syltet ingefær fra glass

Slik gjør du:
Wasabi er i familie med pepperrot, og finnes knapt fersk å få tak på i vår verdensdel. Så her brukes ferdig på tube, eller pulver blandet med vann til en konsistens der det kan trilles en fin liten kule. Husk at wasabi er sterkt. Bland litt i en liten skål med soyasaus, og dypp pent skåret fiskeskiver i blandingen. Syltet ingefær spises mellom munnfullene for å rense og friske opp munnen, aldri sammen med fisken.

 

 

Soyadipp

SE_Salma_0513_0123

Dette trenger du: 

SALMA filet i tynne skiver
3 ss. soyasaus
1 ss. vann
Ca. 3 ss. lys eddik (ris-, eplecider- eller hvitvinseddik, ikke balsamico!)
Ca. Ss. brunt sukker
Ca. ½ ts sesamolje, vær forsiktig, det er ikke mye som skal til
1 ss. finhakket frisk ingefær
Litt sesamfrø som er ristet i tørr panne

Kan varieres med:
Litt hakket frisk chili
Litt hakket vårløk eller gressløk

Slik gjør du:
Bland alt og rør til sukkeret er oppløst. Server i en liten skål sammen med skiver av rå fisk. Målene i oppskriften kan selvfølgelig tilpasses egen smak.  Sausen kan stå i minst en uke i kjøleskapet.

 

 

Tips

Ved å riste sesamfrøene forsiktig i en tørr og ren panne kommer de aromatiske oljene frem, og dermed smaker sesamfrø både mer og bedre!

Lys sitrussaus

salma lys sitrussaus

Dette trenger du: 

SALMA filet i tynne skiver
Saften av 1 grapefrukt
Saft en av 1 lime
2 ss. hvitt sukker
1 ts. finhakket fersk rød chili
1 ts. finhakket fersk ingefær
½ finhakket plomme
Noen dråper sesamolje
Smak til med litt salt (eller for de vågale, litt asiatisk fishsauce)

Slik gjør du:
Smaken av sitrus kler laks veldig godt, og dette er et friskt alternativ uten bruk av soyasaus. Rør sukkeret ut i sitrussaften til det er oppløst, og bland alle ingrediensene. Smak til om det trengs mer sukker eller salt på slutten. Hvis den skal stå over natten i kjøleskapet kan det være greit å vente med å tilsette plommen slik at den ikke blir brun.

 

 

Grønn dipp med koriander

SE_Salma_0513_0149

Dette trenger du:

SALMA filet i tynne skiver
1 potte fersk koriander
Saften av en lime
1-2 ts. lys eddik, som riseddik eller hvitvinseddik
2 ss. sukker
2 ss. vann
2-3 ss. hakkede salte peanøtter

Slik gjør du:

Plukk korianderbladene og hakk fint med en god skarp kniv. Bland sukkeret med vann slik at det løser seg opp, tilsett saften fra lime og smak til med eddik etter smak. Bland i finhakket koriander rett før servering, og strø over hakkede peanøtter. Korianderen mister den friske grønne fargen hvis sausen blir stående, så denne sausen er best å blande rett før servering.