Gravlaks til jul

Av Ina-Janine Johnsen fra Mat På Bordet.

Hva med å grave din egen laks til jul? Det er slett ikke vanskelig og du kan tilpasse krydder slik at laksen smaker akkurat som du liker den best. Her får du oppskriften jeg landet på, og det inkluderer selvfølgelig aquavit. Det er ingenting i veien å bytte ut aquavit med konjakk om du foretrekker det, og kan sløyfes helt om du ikke ønsker alkohol i ingredienslisten.

http://www.salma.no/content/uploads/2014/10/marte_marie_forsberg_20140613_MG_2318-144x144.jpg
gravlaks av salma

Dette trenger du:

  • ca. 900g SALMA
  • 2 ss salt
  • 2 ss sukker
  • 1 ss sennepsfrø
  • en bunt dill, finhakket
  • finrevet skall av en lime
  • 2 ss aquavit
  • Til servering:
  • rugbrød
  • crème fraîche
  • rogn eller kaviar
  • sennepssaus
  • syltet rød løk

Slik gjør du:

  1. Bland salt, sukker, sennepsfrø, dill og limeskall i en skål. Strø halvparten over laksen, press det gjerne litt ned i fisken.
  2. Fordel 1 ss aquavit jevnt over fisken. Snu fisken og fordel krydderblandingen og resten av aquaviten.
  3. Legg plastfolie direkte på fisken og sett kjølig. Snu fisken en gang hver dag – du vil merke at fisken blir fastere.
  4. Etter 3 dager er fisken klar for servering. Skrap av av krydderblandingen om du ønsker og strø litt fersk dill over laksen.
  5. Server med rugbrød og tilbehør.
gravlaks_jul
gravlaks fremgangsmåte
gravlaks av salma