Fiskegrateng med chilipaste

Av Marit Røttingsnes Westlie bak matbloggen frutimian.no.

Fiskegrateng er bestandig populært å sette på middagsbordet. I denne versjonen tilsetter jeg en god mengde chilipaste for å få en liten vri på klassikeren. Chilipaste får du kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker og i butikker med utenlandsk utvalg. Du kan også bruke finhakket, fersk chili.

https://www.salma.no/content/uploads/2014/10/Fru-Timian-144x144.jpg
pasta i ostesaus med laks

Fiskegrateng med chilipaste

Oppskriften er beregnet til 4 porsjoner.

Dette trenger du

  • 400 g SALMA
  • 250 g pastaskruer eller makaroni
  • 30 g smør
  • 25 g hvetemel
  • 3 dl melk
  • 1 dl kokevann fra pastaen
  • 1-2 chilipaste eller 1-2 finhakket fersk chili
  • 100 g smaksrik hvitost
  • 1 potte basilikum
  • 1/2-1 ts Maldonsalt
  • Nykvernet pepper
  • 2-3 ss brødrasp - bruk gjerne tørkede brød- eller loffrester
  • Grønn salat til servering

Slik gjør du

  1. Sett på grillelementet på stekeovnen på 230 grader.
  2. Kok pastaen etter anvisning på pakken i godt saltet vann. Hell den over i et dørslag når den er ferdigkokt. Ta vare på 1 dl av kokevannet.
  3. Smelt smøret i en kasserolle og rør inn hvetemelet. Rør så inn melken og kokevannet til du får en jevn og fin hvit saus. Chilipasten jeg bruker, er ganske sterk, og jeg bruker minst 2 teskjeer av den. Så er jeg glad i forholdsvis sterk mat. Ta mengde etter egen smak. Rør chilipaste, eller finhakket chili, i sausen. Riv hvitosten og rør inn ¾ av den også. Hakk opp basilikumen og rør den inn før du til slutt smaker til med salt og pepper.
  4. Skjær laksen i terninger på ca. 2 ½ x 2 ½ cm.
  5. Rør sammen pastaen, sausen og laksen og ha det over i en ildfast form. Kasserollene mine går også i stekeovnen, så jeg bruker bare den jeg akkurat lagde sausen i.
  6. Fordel brødraspet og resten av osten på toppen og sett formen i stekeovnen. Stek fiskegratengen til du har fått en sprø og gyllenbrun skorpe. Det tar 10–12 minutter.
  7. Server fiskegratengen med en salat.
salma grateng
salma i pasta med ostesaus
ingredeienser til laksegraeng

Les mer om Marit og bloggen hennes nederst på siden her.