Lettrøkt SALMA med jordskokk- og blåskjellsuppe

Jordskokk og blåskjell gir suppen en fantastisk smak. Topp med lettrøkt SALMA, og gjestene vil ikke bli skuffet!

lettrøkt salma og jordskokksuppe

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • 200 g SALMA
  • 2 1/2 ss sukker
  • 3 ss salt
  • 1 pk røykespon (fås kjøpt i de fleste større sportsbutikker med friluftsavdeling)
  • 2 sjalottløk
  • 1 kg blåskjell
  • 100 g jordskokk
  • 1/2 fl tørr hvitvin
  • 2 dl kremfløte
  • Salt og pepper
  • Litt sitronsaft
  • 2 persillerøtter
  • 2-3 ss meierismør

Slik gjør du:

  1. Bland salt og sukker med 1 liter kaldt vann.
  2. Kutt Salma laksen i 4 like store biter, og legg dem i sukker/saltlaken i 15 minutter. Ta dem opp av laken og tørk godt av dem.
  3. Legg Salma laksen på en rist, og sett den øverst i kald ovn. Sett en stekepanne på full varme på komfyren og tilsett røyke- spon til det dekker bunnen på pannen når den er varm.
  4. Dekk til med 2 lag med aluminiumsfolie for å unngå røyk i hele rommet. Når det har blitt skik- kelig røykutvikling i pannen, setter du pannen i ovnen, tar av aluminiumsfo- lien og lukker døren.
  5. La Salma laksen stå 20 minutter i ovnen. Det kan også være lurt å legge et vått kjøkkenhånd- klede der luften kommer ut av ovnen, slik at den ikke siver ut.
  6. Damp blåskjellene med hvitvin til skjel- lene har åpnet seg og sil av kraften. Plukk blåskjellene og bruk som garnityr.
  7. Skrell jordskokk og sjalottløk og kutt fint. Fres dette lett i litt olje og tilsett kraften fra blåskjellene.
  8. Reduser kraften med jordskokk til det har god smak (til ca halvparten).
  9. Tilsett fløte og gi suppen et oppkok. Sil suppen, og smak til med salt, pepper og sitron. PS! Ønsker du en litt kraftigere suppe kan du mikse suppen i en blender til fin konsistens.
  10. Skrell persillerøttene og kutt i skiver som er 3–4 mm tykke. Bak i ovnen med salt, pepper og litt smør på 160 °C til de er møre.
  11. Sett Salma laksen 2 minutter i ovnen for å varme den lett.
  12. Server suppen i en dyp suppeskål med persillerøtter, blåskjell og lettrøkt Salma.