Øyvinds cognac-gravet laks

Dette er min favorittoppskrift på tilberedning av SALMA. En perfekt måte å grave laksen på, og et originalt og supergodt tilskudd på koldtbordet i julen.

https://www.salma.no/content/uploads/2014/11/oyvind-144x144.jpg
salma gravet

Øyvinds cognac-gravet SALMA

Tilberedningen av cognac-gravet SALMA tar kort tid, men du må beregne 2 døgn hvor laksen hviler i kjøleskap.

Dette trenger du

  • En hel SALMA delt i to
  • 1 dl havsalt
  • 3 dl sukker
  • 1 pakke fersk dill
  • 1-2 dl cognac
  • 1 boks Crème Fraîche
  • Flatbrød

Slik gjør du

  1. Lag lake av å blande havsaltet og sukkeret.
  2. Legg en halv pakke dill på laken. Del fisken i to biter og legg den oppå laken og dillen.
  3. Deretter legger du en halv pakke dill på toppen av fisken.
  4. Hell 1-2 dl cognac - gjerne rikelig - over laksen. Dette blandes med sukker/salt-laken, slik at cognagen «dekker» laken.
  5. Ha fisken i kjøleskap i et halvt døgn, og så snu den. La den hvile i kjøleskap i et halvt døgn til, og snu den igjen.
  6. Etter 2 døgn tar du fisken ut av laken og legger den i aluminiumsfolie.
  7. Skjær den så i sushibiter, og dander den på flatbrød med Crème Fraîche.

Tips

Forholdet mellom salt og sukker kan justeres, men husk at mye salt lett lager lakebrenning.

cognac-gravet salma tilberedning
tilberedning salma gravet
cognac gravet salma

Tips

Drikk rosé-eller hvitvin til – gjerne en god Riesling.

gravet salma
Ferdig gravet SALMA klar for anretning.
20141114_231408-e1416928970800
Cognac-gravet laks med Crème Fraîche på flatbrød.

Navn:
Øyvind Haraldseid
Yrke:
Regionsjef for smoltproduksjon i Bremnes Seashore.

Øyvind er ansvarlig for tre smoltanlegg, og har overblikket fra rognen legges i klekkeskapene, til de leverer ferdig smolt.

Dette er Øyvinds favorittoppskrift på tilberedening av SALMA. Selv lager han den med cognac, men vi hører rykter om at den også skal fungere utmerket med andre typer brennevin, som whisky og akevitt.