Øyvinds cognac-gravet laks

Dette er min favorittoppskrift på tilberedning av SALMA. En perfekt måte å grave laksen på, og et originalt og supergodt tilskudd på koldtbordet i julen.

https://www.salma.no/content/uploads/2014/11/oyvind-144x144.jpg
salma gravet

Øyvinds cognac-gravet SALMA

Tilberedningen av cognac-gravet SALMA tar kort tid, men du må beregne 2 døgn hvor laksen hviler i kjøleskap.

Dette trenger du

  • En hel SALMA delt i to
  • 1 dl havsalt
  • 3 dl sukker
  • 1 pakke fersk dill
  • 1-2 dl cognac
  • 1 boks Crème Fraîche
  • Flatbrød

Slik gjør du

  1. Lag lake av å blande havsaltet og sukkeret.
  2. Legg en halv pakke dill på laken. Del fisken i to biter og legg den oppå laken og dillen.
  3. Deretter legger du en halv pakke dill på toppen av fisken.
  4. Hell 1-2 dl cognac - gjerne rikelig - over laksen. Dette blandes med sukker/salt-laken, slik at cognagen «dekker» laken.
  5. Ha fisken i kjøleskap i et halvt døgn, og så snu den. La den hvile i kjøleskap i et halvt døgn til, og snu den igjen.
  6. Etter 2 døgn tar du fisken ut av laken og legger den i aluminiumsfolie.
  7. Skjær den så i sushibiter, og dander den på flatbrød med Crème Fraîche.

Tips

Forholdet mellom salt og sukker kan justeres, men husk at mye salt lett lager lakebrenning.