Laksetartar og potet latkes

Av Ina-Janine Johnsen fra matbloggen matpaabordet.no.

«Jeg spiser gjerne SALMA da det er et lettvint produkt å bruke. Fisken er av ypperste kvalitet, og er tilberedt slik at den er klar for rask tilberedning om den skal serveres rå, stekt, grillet eller kokt. Her er min oppskrift på SALMA tartar og potet latkes

https://www.salma.no/content/uploads/2014/10/marte_marie_forsberg_20140613_MG_2318-144x144.jpg
salma tartar og potet latkes

SALMA tartar og potet latkes

Dette trenger du

  • SALMA tartar:
  • 225 g SALMA (liten pakke)
  • 1/2 agurk
  • 1 ts finhakket sjalottløk
  • 1 ts finhakket gressløk
  • 1 ss grovhakket frisk koriander
  • 1 ts finrevet frisk ingefær
  • Juice av en halv lime
  • Litt salt og pepper
  • Rød chili i skiver
  • Grovhakket frisk koriander og limebåter til servering
  • Potet latkes (gir ca. 18 stykker):
  • 450 g poteter (ca. 6 mellomstore)
  • 1/2 finhakket løk
  • 1 finrevet hvitløksfedd
  • 1 egg
  • 2 ss hvetemel
  • 1/2 ts bakepulver
  • 1 ts salt
  • 150 ml rapsolje eller annen nøytral olje til steking

Slik gjør du

  1. Begynn med å lage latkes. Riv potetene på et rivjern. Samle potetene i et rent kjøkkenhåndkle og fordel de over håndklet. Rull sammen håndklet og press potetene tørre. Ha potetene over i nok et rent håndkle og gjør det samme en gang til.
  2. Ha potetene i en bolle. Tilsett løk, hvitløk, egg, hvetemel, bakepulver og salt or rør godt sammen.
  3. Ha olje i en stor stekpanne og varm opp oljen. Drypp litt av latke-deigen i oljen for å teste om det er varmt nok. Ha en spiseskje av deigen i pannen og press den lett ned for å forme en latke. Stek 3-4 minutter på den ene siden til den er gyllen, snu og stek 2-3 minutter til. Løft den stekte latken over på et tallerken dekket med kjøkkenpapir. Stek gjerne flere latkes om gangen men pass på å ikke overfylle stekepannen din. Latkes kan holdes varme i en stekeovn (150 grader) om ønsket.
  4. Lag tartaren: Bruk en skarp kniv for å skjære SALMA i skiver på ca. 1/2 cm. Legg noen skiver på toppen av hverandre og skjær skivene i jevnstore terninger. Skrap frøene ut av agurken og skjær den i like store terninger som laksen.
  5. Ha agurk, gressløk, sjalottløk, ingefær og koriander i en bolle og godt sammen. Ha i SALMA og rør forsiktig sammen. Smak til med limesaft, salt og pepper.
  6. Ha en god spiseskje SALMA tartar på en latke og legg på et serveringsbrett. Lag flere, legg de på brettet og strø finskivet rød chilli og frisk koriander over, i tillegg til noen ekstra limebåter for de som ønsker litt syre.
  7. Server flere latkes og resten av SALMA tartaren ved siden av slik at gjestene dine kan lage sine egne.
potet latkes
salma
salma tartar
salma potet latkes

Tips

Latkes kan lages på forhånd og kan friskes opp i en varm ovn i 5 minutter.

potet latkes og salma tartar
salma tartar

Navn:
Ina-Janine Johnsen

Yrke:
Interiørarkitekt, men jobber nå full tid med både blogging (Mat på Bordet, Matbloggsentralen), skriver for diverse publikasjoner (matmagasinet NORD, A-magasinet, Bakemag), skriver bøker, «Eltefritt brød og himmleske kaker» utgitt 2013, «Mat på bordet fra morgen til kveld», samt andre oppdrag.

 

 

Matinteressen:
Jeg har alltid vært interessert i matlaging og da jeg fikk anledning til å gå på kokkeskole slo jeg til. Et yrke innen mat ble det ikke like etter skolegang, men etterhvert fant jeg frem til blogging.

I utgangspunktet var bloggen min ment som en personlig kokebok som mine venner også kunne ha tilgang til, men det vokste etterhvert til å bli så mye mer. Du kan gjerne si at jeg ble bitt av basillen da jeg begynte å få en dialog med mine lesere og da andre profesjonelle aktører tok kontakt. Nå kaller jeg meg for en profesjonell blogger og jobber mer sjeldent som interiørarkitekt (noen prosjekter er altfor flotte å takke nei til..). Mat på Bordet er mitt hjertebarn og gjennom den håper jeg å kunne friste folk ut på kjøkkenet ved å presentere retter som er relativt enkle å lage. Målet er å kunne overbevise at man ikke trenger å kjøpe ferdigmat, men at man kan lage mye bedre, sunnere og til dels billigere mat selv. Ikke minst at man faktisk kan ha det gøy på kjøkkenet.