God laks skal være fast i kjøttet og lukte friskt. Når du åpner en pakke SALMA®, kan du være trygg på at det ikke er lenge siden fisken svømte i havet. Det sørger omstendige kvalitetsrutiner for.

Å spise rå fisk er ikke bare godt, det er også sunt. Men det forutsetter selvsagt prima kvalitet på råvaren. SALMA® er sashimiens beste venn – med god grunn. Kontrollprøver av vannkvalitet, desinfiseringsrutiner og hygienisk design er bare noe av det som ivaretar SALMA® laksens hygiene før den havner i butikkhyllen. Og slett ikke alle prosesser er maskinelle. Fisken må også gjennom en sanselig vurdering, et syltynt nåløye, der kravene er høye.

Det sensoriske panelet er utdannet for å vurdere kvalitet, og hver uke gjør de en sanselig evaluering av produktet som går på utseende, lukt og smak, sier Ragnhild Kringeland, kvalitetssjef hos SALMA®.

Panelet tar utgangspunkt i rå SALMA®, og de vet nøyaktig hva de ser etter: En fisk som har jevn farge og struktur, som lukter friskt og som ikke etterlater seg merke når man trykker fingeren på den.

Kirurgisk presisjon på hygienen
Kringeland tror at folk flest ikke er klar over hvor mye arbeid, forskning og målrettet utvikling som ligger bak de vakumpakkede lakseloinene som hele Norge er på fornavn med.

Mange vil nok la seg forundre når de kommer inn i fabrikklokalene der SALMA® laksen foredles. Der lukter det overhodet ikke fisk, og arbeiderne har kirurgisk presisjon på hygienen, forteller hun.

Nettopp gode hygienerutiner er essensielt når man utvikler mat, og hele foredlingslinja er optimalisert for minimal bakterievekst. Hygienetiltakene starter allerede mens fisken er ute i havet. Det brukes ulike båter for å frakte smolt (ungfisk) og voksen fisk, og ansatte som skal fra et anlegg til et annet, må skifte arbeidsklær- og utstyr.

Rutinene våre baserer seg på å forhindre problemene før de oppstår. Vi driver ikke med brannslukking når vi ivaretar hygienen, og skal alltid ligge i forkant, sier kvalitetssjefen.

Hygienisk design
Når arbeidsdagen starter på Bømlo, sluses de ansatte inn i fiskefabrikken. I egne sluser tar de på seg munnbind, hårnett, fottøy, hansker og kjeledress. Grundig hånddesinfisering hører også med i innslusingen. Du ser kanskje for deg et fabrikklokale med vått gulv og fiskerester? Slik er det ikke.

Lokalene skal alltid være rene, og vi etterstreber tørre gulv. Alt av utstyr og lokaler har et hygienisk design, som betyr at de er bygget for å være enkle å vaske, sier Kringeland.

Når fabrikken stenger produksjonslinja for dagen, kommer renholdspersonalet inn. De demonterer alt av utstyr, og har grundige rutiner for rengjøringen. Det gjøres stikkprøver for å sikre at rutinene følges, og det hentes ut bakterieprøver daglig, både av produkt og produksjonsmiljø.

Strenge, interne grenser
Vi frigir ikke varene før vi har fått svar på bakterieprøvene, og våre interne grenser er enda strengere enn regelverket fra Mattilsynet. Det betyr at når et SALMA® produkt havner i butikkhyllene, så er det allerede gjort bakterieprøver som bekrefter at varen er fri for skadelige bakterier. Ingen menneskehender har rørt ved fisken etter at den forlot fabrikken i vakuumpakket tilstand, forsikrer hun.

Laksen forlater fiskefabrikken samme dag som den tas opp av vannet, og blir fraktet videre til butikkene ved hjelp av et effektivt distribusjonssystem. Dette betyr at SALMA® kan spises rå gjennom hele holdbarhetstiden, så lenge du oppbevarer den i original innpakning i kjøleskap.