Ponzusaus er en japansk saus som kan brukes på alt fra Pokè Bowls og sushi til salater. Ponzusaus lages ofte på en base bestående av soyasaus og syre fra enten lime eller sitron. I tillegg til dette er mange sauser smakstilsatt med ingefær, chili, cayenne eller andre ingredienser som ofte kommer fra det japanske kjøkken. Ponzusaus kan enten nytes som den er, eller varmebehandles. Hva med å pensle SALMA® med Ponzusaus før den ovnsbakes eller grilles?

Hva er ponzusaus?

Ponzusaus er et ganske nytt produkt på det norske kjøkken, men i japanske hjem har denne sausen vært en fast følgesvenn i mange generasjoner. Ordet Ponzu kan deles opp i to «Pon» og «zu» og oversatt betyr disse ordene punch og eddik. Og dette er ganske beskrivende for selve smaken som nettopp har en fermentert eddiksmak fra soyasausen og punch fra lime- eller sitron. Lager du sausen selv kan du i tillegg smakstilsette den som du ønsker. Er du glad i det sterke, passer det for eksempel å tilsette chili og kanskje litt ingefær? Smaksvariasjonene er mange, og det er også bruksområdene. Opprinnelige ble Ponzusaus servert med sashimi av ulik type fisk. I dag brukes Ponzu på alt fra dressing over salater, som dipp-saus til vårruller, eller som dressing over ovnsbakt laks.

Ponzusaus oppskrifter

Ponzusaus kan enten kjøpes eller lages selv. Fordelene med å lage den selv er at du kan justere smaksbildet slik at den blir akkurat slik du ønsker deg. Et lite tips er å lage sausen noen timer i forveien før den skal serveres, slik at smakene får satt seg. Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, susen kan oppbevares i lufttett beholder i flere uker i kjøleskapet.

Er du på jakt etter oppskrifter på hjemmelaget Ponzusaus, kan du ta en titt her:

Fire sauser til sashimi
Fire sauser til sashimi

Salma ponzusaus

Visste du at SALMA® har utviklet sin egen Ponzusaus? Denne har en mild og rund smak, og passer til både pokè bowls, sushi og varmebehandling.

Ønsker du å lese mer om produktet, samt finne hvor du produktet kan kjøpes, kan du ta en titt her:

Laks med ponzusaus

Laks fra SALMA® passer perfekt sammen med Ponzusaus, enten du spiser den rå eller varmebehandlet. Har du for eksempel prøvd å bytte ut soyasaus med Ponzusaus til sashimi? Eller hva med å ovnsbake SALMA® og helle Ponzusaus over rett før servering? En enkel og smakfull måte å smakstilsette laksemiddagen. Ønsker du oppskriftstips til hvordan du kan bruke Ponzusaus til hverdagsmiddagen, kan du sjekke ut disse oppskriftene:

Poke Bowl med Ponzu Saus
Poke Bowl med Ponzu Saus

Oppskrifter med sashimi og ponzusaus

I det japanske kjøkken blir ponzusaus ofte brukt sammen med sashimi av ulik type fisk. Vi synes Ponzusaus passer utmerket med sashimi av laks og har samlet noen av våre favorittoppskrifter med denne kombinasjonen her;