Hvordan varmrøyke laks hjemme

Å røyke SALMA laks hjemme er en kulinarisk opplevelse som gir deg muligheten til å nyte en delikatesse uten å forlate ditt eget kjøkken. Med riktig utstyr og teknikk kan du skape en smakfull og saftig varmrøkt laks som vil imponere smaksløkene dine og gjestene dine.

Her er trinnene for å komme i gang.

Fremgangsmåte

  • 1.

    Ingredienser:

    • SALMA loin
    • Røykespon eller røykeflis (eik, alder eller frukttrær fungerer bra)
    • Salt
    • Sukker
    • Krydder etter smak (dill, pepper, sitronskall)

    Utstyr:

    • Grill med lokk (for grillmetoden)
    • Røykeovn (for røykeovnmetoden)
    • Røykeboks (for røykeboks metoden)
    • Aluminiumsfolie (for grillmetoden)
    • Grillkull og tennvæske (for grillmetoden)
  • 2.

    Trinn 1:

    Du trenger et stykke av SALMA loin

  • 3.

    Trinn 2: Salting

    • Bland salt, sukker og eventuelle ønskede krydder i en bolle for å lage saltlake. En god tommelfingerregel er å bruke like mengder salt og sukker.
    • Legg lakseloinen i en passende beholder, for eksempel en glassbolle.
    • Hell saltlaken over laksen, slik at den er heldekket. Dekk beholderen med plastfolie og sett den i kjøleskapet. La laksen marinere i saltlake i 4-6 timer. Dette hjelper til med å gi smak og konservere fisken.
  • 4.

    Trinn 3: Skyll og lufttørk

    • Fjern SALMA laksen fra saltlaken og skyll den forsiktig under kaldt vann for å fjerne overflødig salt.
    • La laksen lufttørke i kjøleskapet i flere timer eller over natten. Dette vil danne en tørr skorpe på overflaten, som hjelper røyken å feste seg bedre.
  • 5.

    Trinn 4: Røyking - her har vi flere metoder ut fra utstyret du bruker

    Grillmetoden:

    • Tenn grillkullet i grillen og vent til det blir glødende.
    • Plasser røykespon eller røykeflis i en aluminiumsfoliepakke og perforer folien med små hull.
    • Legg aluminiumsfoliepakken med røykesponen direkte på de glødende kullene.
    • Plasser SALMA på grillristen, helst på motsatt side av røykesponen. Dette hindrer direkte kontakt med flammen.
    • Lukk grilllokket for å fange røyken inne. Temperaturen i grillen bør være rundt rundt 90-100°C.
    • Røyk laksen i omtrent 1-2 timer, avhengig av tykkelsen, til den er rik og røyksmakende.

    Røykeovnmetoden:

    • Forvarm røykeovnen til den anbefalte temperaturen (vanligvis rundt 90-100°C).
    • Legg røykespon eller røykeflis i røykeovnens røykhus.
    • Plasser SALMA laksen på ristene inne i røykeovnen.
    • Røyk laksen i omtrent 1-2 timer, avhengig av tykkelsen, til den er rik og røyksmakende.

    Røykeboks metoden:

    • Fyll røykeboksen med røykespon eller røykeflis etter produsentens anvisninger.
    • Plasser røykeboksen på grillristen i grillen og tenn grillen.
    • Når røyken begynner å komme ut av røykeboksen, plasser laken på den motsatte siden av grillristen.
    • Lukk grilllokket for å fange røyken inne, og hold temperaturen rundt 90-100°C.
    • Røyk SALMA i omtrent 1-2 timer, avhengig av tykkelsen, til den er rik og røyksmakende.
  • 6.

    Trinn 5: Avkjøling og servering

    • Fjern SALMA fra røyken og la den avkjøle seg.
    • Når laksen er avkjølt, skjær den i tynne skiver.
    • Server din hjemmelagde røykede laks som en delikat forrett, som sashimi eller i andre retter etter eget ønske. Vi har flere oppskrifter som passer godt til røkt laks!

    Nyt den deilige smaken av hjemmerøykt SALMA, og eksperimenter med krydder og tretyper for å tilpasse smaken til dine preferanser. Lykke til!