Maki kan spises alene, sammen med venner eller til middag de dagene du har litt ekstra tid. Makibitene kan lages etter dine smakspreferanser; avokadoelskere, laksespisere og mangoentusiaster kan alle finne sine makifavoritter. Og er du som oss, ønsker en fritert variant av og til, anbefaler vi å sjekke ut fritert laksemaki. Til forskjell fra klassisk maki hvor laksen er rå, frityrsteker du laksen før den legges på noriarket. Som tilbehør til fritert maki smaker det godt mer noe friskt; hva med en koriandermajones?

Hjemmelaget maki smaker best med SALMA®

Maki med SALMA® er perfekt å lage sammen med andre, enten det er snakk om en date night, familiekveld eller middagsgjester. Lager du risen og kutter opp grønnsakene på forhånd, så synes selv utålmodige barn og sultne gjester at selve monteringen blir en utelukkende hyggelig seanse.

Vår SALMA® hel- og SALMA® halv loin passer begge til sushi. Begge kommer i en back- og belly- variant. De fleste foretrekker back-varianten til sushi, men begge er velegnet for rått konsum, så prøv deg frem og finn din favoritt. I tillegg til laks, trenger du grønnsaker og ris. Ønsker du å utfordre de klassiske makibitene med både nye smakskombinasjoner og sushiteknikk, kan du prøvde denne oppskriften på kokoro maki

Maki med SALMA
Maki med SALMA

Slik lager du hjemmelaget maki

Hjemmelaget maki er både godt enkelt. Slik gjør du:

  • Tilbered sushiris etter anvisning på pakken
  • I mellomtiden, mens risen koker, kutter du opp ønskede grønnsaker og skjærer SALMA® i tynne skiver
  • Når risen er ferdig, setter du den til avkjøling. Det kan være lurt å ta risen ut av kjelen og fordele den utover bunnen på et stort fat for raskere nedkjøling
  • Ta frem sushimatten og legg et noriark oppå
  • Fordel ris i tynt lag på noriarket. La 1-2 cm av hver side på noriarket være uten ris. Dette for at det skal bli lettere å «lime» igjen noriarket.
  • Legg SALMA® og de ønskede grønnsakene på noriarket i en tynn rad, og deretter rull sammen ved hjelp av sushimatten. Klem godt sammen og ta litt vann på de 2 cm du ikke dekket med ris. Dette vil fungere som et lim for å lukke arket.
  • Skjær rullen i passe store biter

Server med soyasaus og syltet ingefær. Vi bruker også å lage vår egen wasabimajones, som både er enkelt og godt. Denne lages ved å blande ønsket mengde wasabi (her kan både fersk og paste brukes) med majones. Bland godt sammen og oppbevar i lufttett krukke.

La deg inspirere av våre mest klassiske makioppskrifter her:

Maki med spicy laks
Maki med spicy laks


Hva er maki?

Du har sikkert lagt merke til de mange ulike type makibitene som finnes på sushimenyen. I tillegg til den klassiske makien, finner du alt fra uramaki til rainbow maki. Det er lett å gå seg vill i makiverden, men vi skal prøve å gi deg en god oversikt slik at du kan orientere deg på makimenyen neste gang:

Uramaki

Uramaki skiller seg fra den klassiske makien ved at den har noriarket på innsiden av risen. Utenpå risen er det vanlig å drysse sesamfrø for et delikat førsteinntrykk. På innsiden av rullen finner du klassiske sushi-grønnsaker som avokado, mango og agurk. Variasjonene er mange, og teknikken er mye den samme som for en klassisk maki. Du begynner med en sushimatte, og i stedet for et noriark tar du plastfolie over bambusmatten, for så og dekke med ris og deretter et noriark. Til slutt topper du med SALMA® og valgfrie grønnsaker.

Uramaki-biten kan toppes med mer laks, ulike majoneser, som chipotlemajones, eller friske spirer.

Temaki

Temaki er små kremmerhus av noriark. Disse kremmerhusene er fylt med laks, grønnsaker, som avokado, agurk og reddiker, og serveres med valgfritt tilbehør. Vi serverer våre med avokadokrem og finhakket chili.

Hva med å servere Temaki som en apertiff neste gang du får gjester? Risen kan gjøres klar på forhånd sammen med grønnsakene. Når gjestene kommer er det bare monteringen som gjenstår. I tillegg til en wow-effekt, smaker også disse temaki-rullene fantastisk. En sushielskers favoritt!

Her finner du vår favorittoppskrift på Temaki sushi med laks

Rainbow maki

Rainbow maki er som navnet sier; full av farger. Og fargene kommer fra de ulike typene fisk som brukes. Hvis du skal lage en rainbow maki, tar du utgangspunkt i en uramaki, hvor naoriarket er på innsiden av risen. På toppen av uramaki-rullen legger du ulike typer fisk som laks, tunfisk og kamskjell, gjerne sammen med skivet avokado. Dette er den perfekte måten å kunne nyte flere ulike typer fisk i løpet av samme måltid.

Tempura maki

Tempura betyr «dyppet i røre og stekt i frityr». Du kan selv velge hva du vil at maki-biten skal inneholde; - fisk, vegetar eller kjøtt. Den mest spiste tempura maki-biten kommer med scampi og avokado og denne, sammen med andre tempura biter, kan fint lages hjemme. Som et utgangspunkt kan denne oppskriften brukes. I tillegg til de andre stegene i oppskriften, må du dyppe laksebitene i tempurarøre og deretter frityrsteke de. Dette kan du gjøre mens risen koker.

Som tilbehør anbefaler vi de klassiske sushi-favorittene; soyasaus, syltet ingefær og wasabi.

Futomaki

Futomaki er en tykkere versjon av den klassiske makibiten. Futomaki inneholder både mer ris og grønnsaker enn en klassisk maki. Du trenger derfor ikke beregne like mange biter per porsjon. Innholdet kan variere, alt etter hva du måtte foretrekke. Hva med å prøve mango, sukkererter og vårløk? Og hvis du ønsker en ekstra god topping i tillegg til den klassiske soyasausen, er det både godt og enkelt å lage en hjemmelaget chilimajones. Til denne og andre sushibiter anbefaler vi vår SALMA® back loin. Har du kun SALMA® belly loin liggende, kan denne også fint brukes.

Visste du at i flere asiatiske land foretrekkes belly loin til sushi? Dette fordi den inneholder mer fett og dermed gir mer smak. Prøv deg frem - kanskje du også foretrekker belly loin til sushi?

Her finner du flere oppskrifter på sushi.