Nigiri er kanskje den mest kjente sushi-biten, og den mest populære smaksvarianten er nigiri med laks. Hjemmelaget sushi synes vi selvfølgelig smaker best med fersk laks fra SALMA®.

Hva er nigiri?

Nigiri er en sushibit bestående av rå fisk og sushiris. Når sushirisen er ferdig kokt og avkjølt til romtemperatur, formes den til ovale baller for deretter å toppes med tynne skiver av rå fisk. Vår favoritt er selvfølgelig nigiri med SALMA® laks, og ønsker du å prøve denne sushibiten, finner du oppskrift på klassisk nigiri her.

Nigiri med laks
Nigiri med laks

Slik lager du nigiri sushi hjemme

Nigiri sushi lager du enkelt hjemme ved å først koke sushiris. Denne risen skiller seg fra annen ris ved at den er mer klebrig, noe som gjør den eklere å forme, samt at den er finkornet og nærmes smelter i munnen.

En god sushiris lages slik:

  1. Skyll risen i kaldt vann. Gjerne i flere omganger, til vannet blir klart.
  2. La risen ligge i 10-20 minutter i det kalde vannet
  3. Kok opp risen etter anvisningen på pakken. Dette gjøres gjerne ved å ha like mye vann som ris i en kasserolle.
  4. Skru ned varmen når risen koker og la den trekke i ca 20 minutter
  5. Avkjøl risen til romtemperatur før du starter på sushilagingen.

Når risen er avkjølt er det formingen som står for tur. Det finnes egne nigiri-former for å forenkle denne prosessen. Hvis du ikke har en slik form, kan du enkelt forme biten i håndflaten. Er risen klebrig i hendene dine, kan du ha litt vann i håndflatene ,slik at det blir lettere å forme fine biter.

Når risen er ferdig formet, er det kun laksen som gjenstår. Laksen må skjæres i tynne skiver før den anrettes på toppen av risen. Hvordan du skjærer tynne skiver kan du ser her:


Ønsker du oppskriftsinspirasjon, kan du ta en titt her:

Skal du servere sushi som et måltid, eller ønsker å imponere litt ekstra, kan du supplere sushifatet med makiruller og sashimi. Oppskrifter på dette finner du her: