Røkelaks smaker skikkelig godt og er gjerne en vinner ved mange koldtbord, ved juletider, i påsken eller på sommerfesten. Laksen kan nytes akkurat slik du ønsker, men vi har også ulike oppskrifter med røkelaks som denne lefserullen- fantastisk god til både frokost- og julebordet.

Hva er røkelaks?

Røkelaks er laks som er konservert ved kaldrøyking eller varmrøyking. Metoden er flere tusen år gammel og ble opprinnelig brukt for å forlenge holdbarheten til fisken. I tillegg til at holdbarheten øker så får laksen en helt særegen smak av røyken. I dag er røket laks ofte assosiert med kvalitet, spesielle anledninger og høytider. Vi har mange oppskrifter som inneholder røkelaks du kan servere både til hverdags og til fest. Hva med en forrett med røket laks på Melba toast eller en lefserull med røkelaks? Oppskriftene finner du her:

Lefserull med laks
Lefserull med laks


Forrett med røkelaks

En av de mange fordelene med røkelaks er at det er en enkel måte å få småretter og forretter til å smake ekstra godt. Også er jo laksen full av sunt og gunstig fett som omega 3, som mange får for lite av. Vinn- vinn, sier vi. Hva med å starte juleselskapet med en frisk og lett lakserett før den tunge julemiddagen skal inntas, eller før grillmaten serveres i den lyse sommerkvelden. Vi anbefaler denne fantastiske juleklassikeren; røkelaks med rødbeter, mandler og chevrè.

Ønsker du en oppskrift som lages på 30 minutter, slik at du får mer tid til å prate med gjestene enn å stå på kjøkkenet- prøv denne; røkelaks med eple fennikel og parmesan. Fremgangsmetoden finner du i filmen her:


Røkelaks til middag

Det er en kjentsak at røkelaks i jula er en tradisjon for mange. Men det trenger ikke bare serveres til frokosten, tapasen eller koldtbordet. Du kan også servere nydelig røkelaks til middag med godt tilbehør. Denne oppskriften har alle ingrediensene du trenger for en deilig og lun julemiddag;


Tilbehør til røkelaks

La deg inspirere av våre utallige muligheter for godt tilbehør til røkelaks. Smaken av laksen kan nå nye høyder med rett tilbehør. Hvis du er en mer tradisjonell type og ønsker norske smaker så er kanskje røkelaks med rognkrem og gressløk noe som faller i smak? Ønsker du å servere røkelaks med sprøtt tilbehør, så burde du prøve denne oppskriften med grove knekkebrød, kremost og sennepsmarinert SALMA®. Men om du heller vil ha litt farge og friskhet på tallerkenen, så anbefaler vi vår favoritt med røkelaks og deilig tilbehør som eple, fennikel og parmesan. Kanskje ekstra godt på høsten når de norske eplene er på sitt beste. Mulighetene er mange, derfor har vi samlet mange oppskrifter til deg nederst på siden.

Knekkebrød med kremost og SALMA
Knekkebrød med kremost og SALMA


Kan røkelaks fryses?

Det korte svaret er ja, røkelaks kan fryses. Men en ting å merke seg er at fettet i laksen vil harskne, så vi anbefaler ikke å ha den i fryseren lenger enn ca.2 – 3 måneder. Riktig oppbevaring er også viktig for holdbarheten, husk å oppbevare laksen i tett pose eller boks og ved riktig kjøleskaptemperatur. Pass på så du ikke har røkelaksen liggende for lenge på frokostbordet, koldtbordet eller julelunsjen.

Røkelaks oppskrifter

Vi har flere oppskrifter med utsøkt røkelaks og deilig tilbehør. Det er ofte litt ekstra stas når røkelaksen kjøpes inn og den settes på bordet. Men har du prøvd laks og røkelaks i én og samme rett? Med andre ord eplemarinert SALMA® loin og SALMA® SMOKED med juanitatomater! Sjekk oppskrift her. Retten er en oppskrift fra Ryfylkekokken.

Lag røykelaks hjemme - varmrøkt laks

Å røyke SALMA hjemme er en kulinarisk opplevelse som gir deg muligheten til å nyte en delikatessen uten å forlate ditt eget kjøkken. Med riktig utstyr og teknikk kan du skape en smakfull og saftig røyket laks som vil imponere smaksløkene dine og gjestene dine.
Her er trinnene for å komme i gang.

Ingredienser:

  • SALMA loin
  • Røykespon eller røykeflis (eik, alder eller frukttrær fungerer bra)
  • Salt
  • Sukker
  • Krydder etter smak (dill, pepper, sitronskall)

Utstyr:

  • Grill med lokk (for grillmetoden)
  • Røykeovn (for røykeovnmetoden)
  • Røykeboks (for røykeboks metoden)
  • Aluminiumsfolie (for grillmetoden)
  • Grillkull og tennvæske (for grillmetoden)

Slik gjør du:

Trinn 1:

  • Du trenger et stykke av SALMA loin

Trinn 2: Salting

  • Bland salt, sukker og eventuelle ønskede krydder i en bolle for å lage saltlake. En god tommelfingerregel er å bruke like mengder salt og sukker.
  • Legg lakseloinen i en passende beholder, for eksempel en glassbolle.
  • Hell saltlaken over laksen, slik at den er heldekket. Dekk beholderen med plastfolie og sett den i kjøleskapet. La laksen marinere i saltlake i 4-6 timer. Dette hjelper til med å gi smak og konservere fisken.

Trinn 3: Skyll og lufttørk

  • Fjern SALMA laksen fra saltlaken og skyll den forsiktig under kaldt vann for å fjerne overflødig salt.
  • La laksen lufttørke i kjøleskapet i flere timer eller over natten. Dette vil danne en tørr skorpe på overflaten, som hjelper røyken å feste seg bedre.

Trinn 4: Røyking - her har vi flere metoder ut fra utstyret du bruker

Grillmetoden:

  • Tenn grillkullet i grillen og vent til det blir glødende.
  • Plasser røykespon eller røykeflis i en aluminiumsfoliepakke og perforer folien med små hull.
  • Legg aluminiumsfoliepakken med røykesponen direkte på de glødende kullene.
  • Plasser SALMA på grillristen, helst på motsatt side av røykesponen. Dette hindrer direkte kontakt med flammen.
  • Lukk grilllokket for å fange røyken inne. Temperaturen i grillen bør være rundt rundt 90-100°C.
  • Røyk laksen i omtrent 1-2 timer, avhengig av tykkelsen, til den er rik og røyksmakende.

Røykeovnmetoden:

  • Forvarm røykeovnen til den anbefalte temperaturen (vanligvis rundt 90-100°C).
  • Legg røykespon eller røykeflis i røykeovnens røykhus.
  • Plasser SALMA laksen på ristene inne i røykeovnen.
  • Røyk laksen i omtrent 1-2 timer, avhengig av tykkelsen, til den er rik og røyksmakende.

Røykeboks metoden:

  • Fyll røykeboksen med røykespon eller røykeflis etter produsentens anvisninger.
  • Plasser røykeboksen på grillristen i grillen og tenn grillen.
  • Når røyken begynner å komme ut av røykeboksen, plasser laken på den motsatte siden av grillristen.
  • Lukk grilllokket for å fange røyken inne, og hold temperaturen rundt 90-100°C.
  • Røyk SALMA i omtrent 1-2 timer, avhengig av tykkelsen, til den er rik og røyksmakende.

Trinn 5: Avkjøling og servering

  • Fjern SALMA fra røyken og la den avkjøle seg.
  • Når laksen er avkjølt, skjær den i tynne skiver.
  • Server din hjemmelagde røykede laks som en delikat forrett, som sashimi eller i andre retter etter eget ønske. Vi har flere oppskrifter som passer godt til røkt laks!

Nyt den deilige smaken av hjemmerøykt SALMA, og eksperimenter med krydder og tretyper for å tilpasse smaken til dine preferanser. Lykke til!