Hva er gravlaks?

Retten gravlaks kommer fra tilberedningmåten å grave laks ned i jorda – derav navnet. Bakgrunnen for denne metoden, var for å sikre en stabil og passende modningstemperatur.

I dag er gravlaks et begrep man bruker om rå laks som spises etter 2- 4 dager i kjøleskapet. Gravlaks kan for eksempel både serveres på tapasbordet, til forrett eller på knekkebrødet på julaften.

Hvordan lage gravlaks?

Det er mye enklere enn man kanskje skulle tro å få til å grave laks hjemme. Kort fortalt så tilsetter du den rå fisken ulike krydder, for deretter å grave laksen i kjøleskapet i 1- 4 dager, gjerne under et lokk eller plastfolie. Det er ikke noe i veien for å grave laksen enda lenger, da får fisken enda mer smak. Det finnes utallige variasjoner, vanskelighetsgrader og tilberedningsmåter. Det beste er å prøve seg frem for å finne den smaksvariasjonen du liker.

Vi har også laget en guide som viser deg hvordan du graver laksen i en steg-for-steg-video. Denne videoen finner du her:


Gravlaks til forrett

Gravlaks er for mange et fast innslag i løpet av julen, enten i førjulstiden eller som en del av julefrokosten. Til inspirasjon så har vi opp gjennom årene samlet på ulike gravlaksoppskrifter. Er du for eksempel på jakt etter en forrett med gravlaks, kan du prøve denne asiatiske varianten.

Vil du ha en enkel og rask forrett, så kan vi anbefale en hurtiggravet gravlaks med honning- og sennepssaus. Denne retten kan også lett endres og tilpasses til ulike sesonger ved å bytte ut klementin med for eksempel appelsin, og vips så er det påske. Det er bare å bruke fantasien og prøve seg frem med ulike smaker.

Gravlaks til middag

Hvis du ønsker en hovedrett med gravlaks, foreslår vi denne oppskriften med mørk sennepssaus og en frisk agurksalat med sitron. Denne retten skal stå i kjøleskapet over natten, gjerne under press fra for eksempel tunge tallerkner.

Om du ønsker en middagsrett som sprer glede, farge og litt feststemning, så er denne rødbetgravet laks med pepperrotrømme perfekt! Denne er så god at den hører hjemme til de fleste anledninger som 17. mai frokost, bursdagsfeiringer, julebord, koldtbord, påskelunsj og tapas – med andre ord alle feiringer!

Rødbetgravet laks
Rødbetgravet laks

Tilbehør til gravlaks

Tilbehør til gravlaks kan man variere som man ønsker, men noen type tilbehør er mer populært enn andre. Mange liker for eksempel dillpoteter, sennepssaus, potetlomper eller flatbrød til laksen. Vi har utviklet ulike sauser, samt rømme- og majonesvarianter som passer utmerket til gravet laks.

Ønsker du en litt søt saus, har vi utviklet denne lune sausen med honning og sennep. Sausen passer både for hurtiggravet laks som nevnes i oppskriften, så vel som til din egen gravlaksoppskrift.

Er du på jakt etter et friskere tilbehør til gravlaksen, foreslår vi denne pepperotrømmen eller denne koriandermajonesen.

Gravet laks med koriandermajones
Gravet laks med koriandermajones

Sennepssaus til gravlaks

Vår klassiske sennepssaus er en favoritt som faller i smak hos de fleste. For å gjøre dette måltidet komplett foreslår vi en frisk og syrlig agurksalat som du også finner i denne oppskriftsartikkelen.

Mange bruker sennepssaus til gravet laks, da det smaker utrolig godt og er enkelt å variere hvor sterk smak du vil ha på den. Du kan for eksempel erstatte noe av Dijon sennepen med vanlig sennep om du vil ha en mildere utgave av sausen.

Hvor mye gravlaks per person?

Mengden gravlaks per porsjon er avhengig av hva slags rett det er snakk om. Skal du lage forrett eller en rett som en del av et tapasbord anbefaler vi 125 gram per porsjon. Ønsker du å lage gravlaks som hovedrett anbefaler vi 125-150 gram, avhengig av tilbehøret.