Røkelaks smaker skikkelig godt og er gjerne en vinner ved mange koldtbord, ved juletider, i påsken eller på sommerfesten. Laksen kan nytes akkurat slik du ønsker, men vi har også ulike oppskrifter med røkelaks som denne lefserullen- fantastisk god til både frokost- og julebordet.

Hva er røkelaks?

Røkelaks er laks som er konservert ved kaldrøyking eller varmrøyking. Vår røkelaks SALMA® SMOKED er en førsteklasses rå salmalaks, som er konservert ved kaldrøyking. Metoden er flere tusen år gammel og ble opprinnelig brukt for å forlenge holdbarheten til fisken. I tillegg til at holdbarheten øker så får laksen en helt særegen smak av røyken. I dag er røket laks ofte assosiert med kvalitet, spesielle anledninger og høytider. Vi har mange oppskrifter som inneholder røkelaks du kan servere både til hverdags og til fest. Hva med en forrett med røket laks på Melba toast eller en lefserull med røkelaks? Er du på utkikk etter en middagsrett med røkelaks foreslår vi rødbetgravet laks med pepperrotrømme. Alle disse oppskriften finner du her:

Lefserull med laks
Lefserull med laks


Forrett med røkelaks

En av de mange fordelene med røkelaks er at det er en enkel måte å få småretter og forretter til å smake ekstra godt. Også er jo laksen full av sunt og gunstig fett som omega 3, som mange får for lite av. Vinn- vinn, sier vi. Hva med å starte juleselskapet med en frisk og lett lakserett før den tunge julemiddagen skal inntas, eller før grillmaten serveres i den lyse sommerkvelden. Vi anbefaler denne fantastiske juleklassikeren; røkelaks med rødbeter, mandler og chevrè.

Ønsker du en oppskrift som lages på 30 minutter, slik at du får mer tid til å prate med gjestene enn å stå på kjøkkenet- prøv denne; røkelaks med eple fennikel og parmesan. Fremgangsmetoden finner du i filmen her:


Røkelaks til middag

Det er en kjentsak at røkelaks i jula er en tradisjon for mange. Men det trenger ikke bare serveres til frokosten, tapasen eller koldtbordet. Du kan også servere nydelig røkelaks til middag med godt tilbehør. Denne oppskriften har alle ingrediensene du trenger for en deilig og lun julemiddag;


Tilbehør til røkelaks

La deg inspirere av våre utallige muligheter for godt tilbehør til røkelaks. Smaken av laksen kan nå nye høyder med rett tilbehør. Hvis du er en mer tradisjonell type og ønsker norske smaker så er kanskje røkelaks med rognkrem og gressløk noe som faller i smak? Ønsker du å servere røkelaks med sprøtt tilbehør, så burde du prøve denne oppskriften med grove knekkebrød, kremost og sennepsmarinert SALMA®. Men om du heller vil ha litt farge og friskhet på tallerkenen, så anbefaler vi vår favoritt med røkelaks og deilig tilbehør som eple, fennikel og parmesan. Kanskje ekstra godt på høsten når de norske eplene er på sitt beste. Mulighetene er mange, derfor har vi samlet mange oppskrifter til deg nederst på siden.

Knekkebrød med kremost og SALMA
Knekkebrød med kremost og SALMA


Kan røkelaks fryses?

Det korte svaret er ja, røkelaks kan fryses. Men en ting å merke seg er at fettet i laksen vil harskne, så vi anbefaler ikke å ha den i fryseren lenger enn ca.2 – 3 måneder. Når du først har åpnet en pakke SALMA® SMOKED, så anbefaler vi å spise den innen 2-3 dager. Men mindre utløpsdatoen sier noe annet. Riktig oppbevaring er også viktig for holdbarheten, husk å oppbevare laksen i tett pose eller boks og ved riktig kjøleskaptemperatur. Pass på så du ikke har røkelaksen liggende for lenge på frokostbordet, koldtbordet eller julelunsjen.


Røkelaks oppskrifter

Vi har flere oppskrifter med utsøkt røkelaks og deilig tilbehør. Det er ofte litt ekstra stas når røkelaksen kjøpes inn og den settes på bordet. Men har du prøvd laks og røkelaks i én og samme rett? Med andre ord eplemarinert SALMA® loin og SALMA® SMOKED med juanitatomater! Sjekk oppskrift her. Retten er en oppskrift fra Ryfylkekokken.