Visste du at sushi er en av de mest spiste matrettene i Norge? Og at sushi med laks er den mest etterspurte sushibiten? Kanskje det er det store utvalget av ulike sushibiter; nigiri, maki, sashimi, tempura, som gjør at det er vanskelig å gå lei? Her finner du inspirasjon til hvordan du enkelt kan lage din favorittsushi hjemme.

Hjemmelaget sushi med laks fra SALMA®

Det å lage sushi hjemme, er ikke så vanskelig som mange tror. Første gang du lager sushi hjemme kan det være lurt å kjøpe et «sushi kit», som inneholder rullematte, riseddik, ingefær, wasabi, nori og spisepinner. Det eneste du trenger utover dette er laks fra SALMA® og eventuelt ekstra tilbehør som agurk, avokado eller mango. Ta gjerne en kikk på disse oppskriftene for inspirasjon til handlelisten:

Maki med laks
Maki med laks

Slik skjærer du sushi og sashimi med laks fra SALMA®

Når du har oppskriften klar og ingrediensene handlet inn, kan det være lurt å ta en titt på videoene under før du setter i gang med sushilagingen. Disse videoen forklare hvordan du skjærer sushi og sashimi. En enkel teknikk som gir gode resultater, gang etter gang.Hvor mange sushibiter per person?

Antall sushibiter per person varierer ut ifra hvor sulten du er og hva slags sushibit som skal serveres. Men som en tommelfingerregel kan du beregne ca 16 biter per person når det er snakk om en hovedrett. Hvis det derimot er en lett lunsj, anbefaler vi ca 12 biter per person. Og er det en forrett som skal serveres, vil det være nok med ca 6-8 biter per person.

Kan gravide spise sushi?

Vi får ofte spørsmål om gravide kan spise sushi og rå fisk fra SALMA®, og svaret er ja. Grunnen for dette er våre strenge krav til hygiene, unike produksjonsmetode samt høye krav til kvaliteten på selve laksen. Ønsker du å lese om Helsenorges anbefalinger, kan du lese mer her.

Hva er sushi?

Sushi er en japansk rett bestående av kokt ris kombinert med rå ingredienser som f.eks laks, kveite, mango, agurk, avokado, og som tilbehør får man ofte servert soyasaus som sushibitene dyppes i. Det finnes mange variasjoner innenfor sushiverden.

Visste du for eksempel at du også kan lage sushi med kylling og tofu? Eller at du kan ha jordbær i maki-bitene dine? Her er det kun fantasien som setter grenser.

Dette er de ulike sushi-typene

De vanligste sushitypene er nigiri, maki og sashimi, men det finnes også varianter som futomaki, uramaki og temaki. Nedenfor har vi listet opp noen av de ulike typene av sushi som finnes.

Nigiri

Nigiri er kanskje den vanligste sushitypen, hvor tynne skiver med laks eller annen type fisk legges på toppen av en ovalt formet risball. Risen er kokt og tilsatt en form for eddik for å gjøre den enklere å forme, samt gi risen den særegne sushiris-smaken. Ønsker du lage nigiri hjemme anbefaler vi denne oppskriften på klassisk nigiri.

Nigiri med laks
Nigiri med laks

Sashimi

Sashimi er rå fisk skjært i tynne skiver, uten ris. Det mest vanlige er sashimi av laks og vi anbefaler vår SALMA® back loin til denne retten.

Sashimi kan enten spises som den er eller med annet tilbehør. Det mest vanlige er å servere sashimi med soyasaus, men andre tilbehørsvarianter som syltet ingefær, sesamfrø og wasabi er klassiske favoritter. Ønsker du å prøve noe nytt kan vi anbefale vår egen SALMA® Ponzu Saus.

Ønsker du å lage sausen selv, finner du oppskrift på hjemmelagde sauser til sashimi her.

Maki

Uramaki, Futomaki, Temaki, Rainbow- og Tempuramaki er alle varianter av den populære sushibiten maki. Maki er sushiris, fisk og grønnsaker rullet inn i noritang. Fisken kan også byttes ut med grønnsaker eller tofu for variasjon. De mest populære makibiten kommer med laks, agurk og avokado. Ønsker du tilbehør utover den klassiske soyasausen, anbefaler vi chilimajones. Dette lages enkelt hjemme ved å blande majones og Sriracha.

Skal du lage sushi med venner anbefaler vi denne oppskriften på en klassisk maki.

Sushi bowl

Sushibowl eller Pokèbowl brukes om hverandre, og er en rett inspirert av sushiverden. Retten tilberedes ved å legge ris i bunnen av en skål for deretter å toppe med laks, samt tilbehør som agurk, edamamebønner, mango, avokado, koriander og sesamfrø. Det er også godt å kombinere retten med ulike sauser som vår egen SALMA® Ponzu Saus og/eller chilimajones.

Ønsker du å utvikle grønnsaksrepertoaret til din favoritt pokè bowl, anbefaler vi å sylte egne grønnsaker. Syltet rødløk og syltet reddik er to av våre favoritter. Alternativt kann du prøve tørket tang som en crispy topping, eller hva med å bruke quinoa som base i stedet for ris?

  • Her finner du vår favorittoppskrift på pokè bowl
Pokè bowl
Pokè bowl

Tilbehør til sushi

Dette trenger du for en herlig kveld med hjemmelaget sushi:

  • Rå fisk i ypperste kvalitet. Vi anbefaler SALMA® back loin. Denne kan kjøpes som hel eller halv
  • God ris – vi anbefaler sushiris, og dette fåes kjøpt i de fleste dagligvarebutikker
  • Grønnsaker: Agurk, avokado, mango, spirer
  • Soyasaus eller ponzu saus
  • Ingefær
  • Wasabi
  • Nori (sprø ark av tørket tang)