Gatematrestauranten Hitchhiker har en rendyrket, men upretensiøs matfilosofi.

Med verden som lekeplass

Artikkelen fortsetter under bildet

Med verden som lekeplass

Gatematrestauranten Hitchhiker åpnet dørene våren 2014, med et konsept som virkelig traff en nerve i Oslos befolkning.

– Vi fikk mye oppmerksomhet da vi åpnet. De to første ukene hadde vi over 300 mennesker her på en kveld. Lokalet tar 100 personer, så vi hadde tre seatinger. Og jobbet kun tre mann på kjøkkenet, forteller Stian Floer, som er mannen bak ideen om å starte gatematrestaurant i Mathallen i Oslo.

SALMA lemon sitron
Stian Floer Hitchhiker
SALMA Ceviche

Rendyrket matfilosofi

– Vår matfilosofi er street food. Selv om vi har mange lokale produsenter, bruker vi også råvarer fra andre verdensdeler, som chili og asiatiske smaker. Men vi bruker også økologisk and, villfanget fisk, norske produkter i sesong, og nesten bare norsk kjøtt og fisk, sier Stian.

Selv om det i dag er mange kokker og matsynsere som snakker om nettopp street food-trenden, som sakte men sikkert gjør seg gjeldende verden over når profesjonelle kokker nå omfavner den, er ikke Stian bekymret for Hitchhiker-kopister.

– De som driver ærlig og gjennomført får det som oftest til. Ikke de som bare hiver seg på en bølge. I Norge begynte gatemat-trenden med burgere, altså burgersjapper som selger ordentlige burgere, og som gjør at den ekle junk fooden og de industrielle hamburgerne forsvinner. Så kom det 7 burgersjapper på ett år i Oslo. Folk er rare. Men de har bidratt til å gjøre gatemat freshere.

– Fjern det franske og pompøse

Stian er derimot ikke så veldig fan av bord med strøkne hvite duker og fem bestikksett. Og det er heller ingenting snobbete ved Hitchhiker. Tvert i mot kan lokalene minne om et klasserom med enkle tremøbler og mye farger. Overalt.

Hitchhiker SALMA fargerikt

– Jeg er ikke fan av gourmetrestauranter, der det ligger mye rart på tallerken, og når du blander det smaker det bare rart. Jeg liker de rene smakene. Folk er glad i det sosiale, men det skal ikke være for dyrt. Jeg vil fjerne det franske og pompøse, sier Stian.

Leker med hele verden

Stian tror at Hitchhiker fortsatt er et innslag i Oslos matverden om 10 år. Fordi konseptet er så elastisk. – Vi kan endre retning som vi vil; litt Mexico en dag og Serbia den andre. Vi kan leke med hele verden. Vi er et sted der folk trives, og der den kreative delen av kjøkkenet ivaretas. Vi har gode smaker, og gode priser – og vi mener og tror at vi har fått til noe riktig.

Mathallen
_P6A2847

SALMA ceviche - Peru møter Andalucia

Dette trenger du

  • Ceviche:
  • 100 g SALMA laks per person
  • 1 rødløk
  • 1 pasjonsfrukt
  • 2 st lime
  • 1 stk rød chili
  • Salt
  • Ajoblanco:
  • 2 stk sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 50 g skoldede mandler
  • 1 dl olivenolje
  • 2 ss sherryeddik
  • 4 dl kokosmelk (ikke søt)
  • Salt
  • Limesyre

Slik gjør du

  1. Kutt laksen i tynne strimler.
  2. Finsnitt rødløk og chili. Skvis i saften fra limen og pasjonsfrukten.
  3. Hell alt over laksen og smak til med salt.
  4. Finsnitt sjarlottløk og hvitløk.
  5. Ha det i en kjele sammen med olivenolje og la det bli mykt og blankt før du tilsetter mandlene.
  6. Ha i sherry eddik. Når mandlene har fått en 4 min i varmen, tilsett kokosmelken.
  7. Varm opp og kjør det i en blender.
  8. Smak til med limesaft og salt. Sil og sett kaldt.

Anretning:

  1. Ha noen spiseskjeder av suppen i bunn av talerkenen og legg opp cevichen i midten.
  2. Topp gjerne med litt stangselleri, agurkstrimler og koriander. Ett par dråper sesam olje eller oliven olje er også veldig godt.
Hitchhiker 22okt201419191
SALMA ceviche - Peru møter Andalucia

– Nedsnobbingstrenden er en sunn trend. Jeg er ikke fan av gourmetrestauranter, der det ligger mye rart på tallerken, og når du blander det smaker det bare rart.

https://www.salma.no/content/uploads/2014/11/Skjermbilde-2014-11-12-kl.-00.27.07-144x144.png
SALMA Råvarer