Ovnsbakt laks med harissa og couscous

En enkel rett med smaken av Marokko. Her får smaksløkene leke seg med nordafrikansk harissa som er mildere enn andre chili paste. Den er laget av rød paprika, chili, krydder, med urter som hvitløk, koriander, spisskummen og sitron.

https://www.salma.no/content/uploads/2015/04/Skjermbilde-2015-04-23-kl.-11.08.49-144x144.png
ovnsbakt laks fra marokko

Dette trenger du til 4 porsjoner:

  • Laksen:
  • 1 hel SALMA loin, ca. 600 gram
  • 2 ts harissa, som er marokkansk chilipaste (fåes kjøpt i innvandrerbutikker)
  • 1 ss flytende honning
  • 2 ss sitronsaft
  • Couscous:
  • 3 dl couscous
  • 1 boks ferdigkokte kikerter
  • 3 dl kokt vann
  • 1–2 ts harissa
  • Saften fra én sitron
  • 1 liten håndfull mynte, hakket
  • 1 håndfull bladpersille, hakket
  • 1 rødløk, hakket
  • 2 ss olivenolje
  • Granateplekjerner fra et halv granateple
  • 50 gram ristete pinjekjerner
  • Agurksalat:
  • 1 augurk, skivet
  • 2 dl gresk yoghurt
  • 1 ts finhakket, frisk mynte
  • 1 ts revet sitronskall

Slik gjør du:

  1. Forvarm ovnen till 150 grader Ha couscous og kikerter i en bolle og hel over kokende vann.
  2. Legg lokk eller tallerken over bollen og la gryn svelle i 5 – 10 minutter.
  3. Rør litt i couscousgrynene og bland i urter, løk, harissa, sitronsaft fra 1 – 2 sitroner og olivenolje. Smak til med salt og pepper.
  4. Bland sammen agurk, yoghurt, 1 knivsodd salt, sitronskall og litt frisk hakket mynte til agurksalat.
  5. Rør sammen harissa, honning og 2 ss sitronsaft. Legg laksen i en oljet ovnsfast form og fordel blandingen over salmalaksen. Stek i ovnen ved 150 grader i ca 10 – 12 minutter.
  6. Fordel couscousen over et stort fat og legg over laksen ved å la den skli ned fra stekeplaten.
  7. Dryss over med granateplekjerner og ristete pinjekjerner og server med kjølende frisk agurksalat og sitronbåter.