Ovnsbakt laks med appelsinzest, blomkålkrem og posjert egg

Lag påskens beste middag med hjelp av Christer Rødseth. Han har laget en nydelig oppskrift til påskebordet med SALMA laks bakt i ovnen med appelsinzest. Dette serveres med blomkålpuré, stekte blomkålbuketter, valnøtter og posjert egg. Christer tar deg igjennom hele fremgangsmåten og viser hvor enkelt det er å lage god påskestemning.

Dette trenger du til 4 porsjon:

  • Ca. 600 SALMA laks
  • Zest fra 2 appelsin og 1 sitron
  • Blomkål puré:
  • 1 stk blomkål (ca. 1 kg)
  • 2 dl helmelk
  • 1 dl kremfløte
  • Salt
  • Tilbehør
  • 1 stk blomkål
  • 4-5 ss hakkede valnøtter
  • 4 ferske egg til posjering
  • Maldonsalt
  • Fersk hakket estragon
  • Smør og olje til steking

Slik gjør du:

  1. Start med å sukkersalte laksen med 80 % salt og 20 % sukker før tilberedning. La det ligge på i ca. 15-20 minutter før du skyller blandingen av og tørker fisken godt. La laksen ligge å hvile litt i kjøleskapet før du river over zest av appelsin og sitron. Legg SALMA laksen til side og la smakene får satt seg før den skal tilberedes i ovnen. Sett ovnen på 180 grader. Før laksen skal inn i ovnen ha over litt olivenolje over porsjonsstykket. Settes midt i ovnen i ca. 5 minutter. Steketiden vil variere avhengig av tykkelsen på stykket. Ovnsbaker du større og tykkere stykker (eksempel SALMA belly loin) vil steketiden være lenger (Ca. 15-20 minutter). Vi anbefaler at SALMA med en saftig rosa kjerne.
  2. Kutt blomkålen i små buketter og hakk valnøttene. Varm en stekepanne godt. Ha i litt olje og smør. Når smøret bruser tilsett blomkål og valnøttene. Stek et par minutter til blomkålen får en gylden farge.

Blomkålpuré

  1. Kutt blomkålen fint ned i små biter. Ha over i en kjele. Tilsett helmelk og fløte. Kok opp til blomkålen er helt mør og reduser ned væsken. Kjør en stavmikser til blandingen er helt myk og fin. Smak til med litt salt og eventuelt litt sukker.

Posjerte egg

  1. Kok opp vann i en kjele. Ha en skål og en sil. Knekk egget over silen for å fjerne overflødig eggehvite. Når vannet koker skrus temperaturen ned til nest laveste varme slik at vannet ikke fosskoker. Bruk en visp eller en skje til å lage en passe god virvel i vannet og slipp egget oppi. Posjer i ca. 3-4 minutter. Ta egget ut av vannet med en fiskeøse og ha forsiktig over i en skål til anretning.

Anrett

  1. Anrett tallerken med et par skjeer fløyelsmyk blomkålkrem, karamelliserte blomkålbuketter og valnøtter for crunch, SALMA og posjert egg. Topp med litt salt og fersk estragon.

Tips

Påskeretten kan gjerne serveres med en sitrusdressing. Til dette trenger du:

½ appelsin

Litt sitronsaft

Olivenolje

Maldonsalt

Sitrusdressing lages ved å kutte fileter av appelsin i biter. Smak til med litt olje, salt og sitronsaft.