Er du lei av tung julemat? Da er det på tide å ta frem laksen! Server den som et smakfullt og friskt avbrekk fra de mer tradisjonelle julerettene. Vi har satt sammen flere oppskrifter hvor laks møter de klassiske juleingredienser som rosenkål, rødbeter og appelsin. La deg inspirere av våre smakfulle lakseretter til jul, vi har både tradisjonelle og litt mer utradisjonelle varianter – noe for enhver smak!

Gravlaksen hører hjemme på julebordet hos mange! Ønsker du en oppskrift med SALMA® laks og rødbeter, bør du prøve rødbetgravet laks med pepperrotrømme og appelsin. Dette er en frisk og fresh gravlaksrett som gjør seg som forrett, på koldtbordet eller til julelunsjen. Ønsker du å lage gravlaksen selv? Vi har laget en film som viser deg hvordan du gjør dette, steg for steg. Se her!

Eller har du lyst på en sahimi-rett i julestemning? Da er denne oppskriften noe for deg, en nydelig og lun sashimilaks med nøttesmør og stekt rosenkål.

Vi kan også anbefale tartar! Denne oppskriften på laksetartar med appelsinsalat er en gul og kul rett som gir vann i munnen. I tillegg er den frisk, syrlig og fargerik og gjør seg godt på bordet blant alle julerettene. Kanskje akkurat denne blir en ny julefavoritt?

Vi må ikke glemme julemiddagene! Og laks kan like så gjerne være en del av det utvalget. Vi har flere oppskrifter hvor du lett kan tilpasse tilbehøret ettersom hva du liker. Ovnsbakt laks med karamelliserte rotgrønnsaker smaker like godt uansett hvilke grønnsaker du foretrekker. Eller hva med en lakserett med rødbeter? Smørstekt SALMA® med ovnsbakte beter og potetmos er en sikker vinner på julebordet, middagsbordet eller som et lite avbrekk fra de andre mer typiske julerettene.

Ønsker du mer inspirasjon og oppskrifter til forretter, koldtbordet, familiemiddagen eller den sene julelunsjen – ta en titt her.


Hvilke typer laks spiser vi i jula?

Laksen er en allsidig type, og det er intet unntak i julen. Det er mange som for eksempel har tradisjoner tilknyttet gravlaksen. Gravlaks kan kjøpes ferdig gravet eller du kan grave den selv, se hvordan her. Eller hva med å lage en vri på juleklassikeren og prøve deg på en gravlaks med asiatiske smaker? – Perfekt som forrett eller til koldtbordet.

En annen laksetype som gjør seg godt på koldtbordet er røkelaks. Røkelaks smaker utrolig godt og passer til alle dagens måltider. Men skal du ha røkelaks til jul, så er vår SALMA® SMOKED et førsteklasses valg.

Trenger du et godt forslag til julefrokosten så anbefaler vi røkelaks med pepperrotkrem og dill – en deilig og rund smak av en god start på dagen. Vi må heller ikke glemme middagen, en skikkelig frisk og god julemiddag med laks kan være et godt avbrekk fra kjøtt og saus. Hva med en deilig bakt laks med blåskjellragu, løyrom og syrlig kålsalat i romjulen? En perfekt sammensetning av friske, søte, syrlige smakskombinasjoner. Eller har du lyst på noe raskt og enkelt? Da er denne digge wok-retten med SALMA®laks og grønnsaker perfekt!

Røkelaks

Røkelaks er laks som er konservert med kaldrøyking eller varmrøyking. Vår egen røkelaks SALMA® SMOKED får en helt særegen og god smak av røyken og den spesielle prosessen. Dette er en førsteklasses rå SALMA®som er konservert med kaldrøyking.

I julen er det mange som ønsker å servere røkelaks, og vi har så klart flere forslag til ulike oppskrifter til dette! Hva med en forrett med røket laks på Melba toast eller lefserull med røkelaks?

Kom i skikkelig julestemning med røkelaks med rødbeter, chèvre og mandel. I denne oppskriften skal laksen i ovnen rett før servering – dette gir retten et lunt og fantastisk resultat som vil imponere på julebordet!

Les mer om røkelaks her.

Gravlaks

Gravlaks er en typisk rett man serverer i juletiden. Men hva er egentlig gravlaks? Kort fortalt så er gravlaks et begrep man bruker om rå laks som spises etter 2- 4 dager i kjøleskapet. For det er faktisk ganske enkelt å lage din egen gravlaks til jul, se hvordan du gjør det raskt og enkelt her.

For mer inspirasjon og gode oppskrifter, sjekk ut gravlaks til jul.

Laks til julemiddagen

Laks til jul er et godt og sunt alternativ til mye annen julemat som fort blir mektig og tung. Hva med å lage laksetataki med rødkålsalat og potetgrateng en dag i romjulen? Dette er en litt annerledes, men utrolig god og smakfull lakserett i julestemning.

Er du i det asiatiske hjørnet, så kan vi anbefale ovnsbakt laks med hoisinsaus, wokede grønnsaker og syltet rødkål. Denne retten har en miks av syltet rødkål, masse sprø grønnsaker og klassiske julesmaker.

Eller kanskje du er ute etter noe enkelt og raskt, men veldig godt? Da anbefaler vi denne tomatbaserte fiskesuppen med SALMA® og krepsehaler.

Juletapas med lefserull

Lefserull med laks er en sikker vinner på julebordet, blant tapasretter, til den sene julefrokosten eller som en fresh forrett før den tunge julematen. Skal du ta med deg en rett til juletapasen i år? Så anbefaler vi denne oppskriften. Dette er en rask og enkel lefserull du lager i en fei. I tillegg er det enkelt å variere innholdet til laksen.

Les mer om lefserull her.

Laksetartar

Laksetartar er en tilpasningsdyktig lakserett som passer utrolig godt i julen. Det er raskt og enkelt å tilberede, og kan med fordel lages i god tid før den serveres. Tartar betyr kjøtt som serveres rått, og laksetartar er rå laks skjært i små terninger. Du kan nyte laksetartar både til frokost, lunsj eller kvelds. I tillegg passer den perfekt på tapasbordet eller som en forrett.

For flere tips og oppskrifter se her.

Sashimi

Sashimi stammer opprinnelig fra Japan, men har blitt en del av mange nordmenns gode matvaner. Til forskjell fra andre typer sushi, er sashimi rå fisk alene uten ris. Sashimi av laks serveres ofte med tilbehør som syltet ingefær, wasabi og soyasaus. Vi har flere ulike oppskrifter på lur og til og med noen i julestemning! Julesashimi med eple og gressløk er et friskt innslag blant tradisjonell julemat.

Les mer om sashimi her.

Forretter med laks til jul

Trenger du noen tips til forretter med laks til jul eller nyttår? Vi har mange ulike forslag som du gjerne må benytte deg av. Skal du for eksempel servere en forrett på julebordet? Da anbefaler vi denne sashimien med eple og gressløk. Hvis du virkelig vil imponere gjestene dine med en spennende og annerledes forrett eller en deilig og frisk snack, så burde du prøve deg på carpaccio med laks, sitrus, ost og ristede hasselnøtter. Dette er en spennende lakserett inspirert av julens smaker.

Vi har samlet flere gode tips på laks til forrett her.