Er du lei av tung julemat? Da er det på tide å ta frem laksen! Server den som et smakfullt og friskt avbrekk fra de mer tradisjonelle julerettene. Vi har satt sammen flere oppskrifter hvor laks møter de klassiske juleingredienser som rosenkål, rødbeter og appelsin. La deg inspirere av våre smakfulle lakseretter til jul, vi har både tradisjonelle og litt mer utradisjonelle varianter – noe for enhver smak!

Gravlaksen hører hjemme på julebordet hos mange! Ønsker du en oppskrift med SALMA® laks og rødbeter? Eller har du lyst på en sahimi-rett i julestemning? Denne nydelige oppskriften med sahimilaks med nøttesmør og stekt rosenkål og rødbetgravet laks finner du her:


Vi kan også anbefale tartar! Denne oppskriften på laksetartar med appelsinsalat er en gul og kul rett som gir vann i munnen. I tillegg er den frisk, syrlig og fargerik og gjør seg godt på bordet blant alle julerettene. Kanskje akkurat denne blir en ny julefavoritt?

Laksetartar med appelsin
Laksetartar med appelsin

Vi må ikke glemme julemiddagene! Og laks kan like så gjerne være en del av det utvalget. Vi har flere oppskrifter hvor du lett kan tilpasse tilbehøret ettersom hva du liker. Hva med ovnsbakt laks med karmellisrte grønnsaker eller smørstekt laks med potetmos? Oppskriftene finner du her:

Ønsker du mer inspirasjon og oppskrifter til forretter, koldtbordet, familiemiddagen eller den sene julelunsjen – ta en titt her.

Hvilke typer laks spiser vi i jula?

Laksen er en allsidig type, og det er intet unntak i julen. Det er mange som for eksempel har tradisjoner tilknyttet gravlaksen. Vi viser deg hvordan du enkelt graver laks hjemme i videoen under. I tillegg til gravet laks har mange laksetradisjoner i tiden før jul, som en forrett på julebordet eller en rask poke bowl mellom gaveshoppingen. Trenger du et godt forslag til julefrokosten så anbefaler vi laks med pepperrotkrem og dill – en deilig og rund smak av en god start på dagen. Vi må heller ikke glemme middagen, en skikkelig frisk og god julemiddag med laks kan være et godt avbrekk fra kjøtt og saus. Hva med en deilig bakt laks med blåskjellragu, løyrom og syrlig kålsalat i romjulen? En perfekt sammensetning av friske, søte, syrlige og freshe smakskombinasjoner. Alle disse oppskriftene finner du her:

Gravlaks

Gravlaks er en typisk rett man serverer i juletiden. Men hva er egentlig gravlaks? Kort fortalt så er gravlaks et begrep man bruker om rå laks som spises etter 2- 4 dager i kjøleskapet. For det er faktisk ganske enkelt å lage din egen gravlaks til jul, se hvordan du gjør det raskt og enkelt her.

For mer inspirasjon og gode oppskrifter, sjekk ut gravlaks til jul.

Lurer du på hvordan du lager gravet laks, sjekk ut denne videoen:

Laks til julemiddagen

Laks til jul er et godt og sunt alternativ til mye annen julemat som fort blir mektig og tung. Vi har oppskrifter som passer til julens festiviteter, både tataki, ovnsbakt laks med hoisinsaus og rødløk.

Hva med å lage laksetataki en dag i romjulen? Dette er en litt annerledes, men utrolig god og smakfull lakserett i julestemning.

Er du i det asiatiske hjørnet, så kan vi anbefale ovnsbakt laks med hoisinsaus og syltet rødløk. Denne retten har en miks av syltet rødkål, masse sprø grønnsaker og klassiske julesmaker.

Eller kanskje du er ute etter noe enkelt og raskt, men veldig godt? Vår tomatbaserte fiskesuppen og andre passende oppskrifter finner du her:

Juletapas med lefserull

Lefserull med laks er en sikker vinner på julebordet, blant tapasretter, til den sene julefrokosten eller som en fresh forrett før den tunge julematen. Skal du ta med deg en rett til juletapasen i år? Så anbefaler vi denne oppskriften. Dette er en rask og enkel lefserull du lager i en fei. I tillegg er det enkelt å variere innholdet til laksen.

Les mer om lefserull her

Lefserull
Lefserull

Laksetartar

Laksetartar er en tilpasningsdyktig lakserett som passer utrolig godt i julen. Det er raskt og enkelt å tilberede, og kan med fordel lages i god tid før den serveres. Tartar betyr kjøtt som serveres rått, og laksetartar er rå laks skjært i små terninger. Du kan nyte laksetartar både til frokost, lunsj eller kvelds. I tillegg passer den perfekt på tapasbordet eller som en forrett.

For flere tips og oppskrifter se her.

Sashimi

Sashimi stammer opprinnelig fra Japan, men har blitt en del av mange nordmenns gode matvaner. Til forskjell fra andre typer sushi, er sashimi rå fisk alene uten ris. Sashimi av laks serveres ofte med tilbehør som syltet ingefær, wasabi og soyasaus. Vi har flere ulike oppskrifter på lur og til og med noen i julestemning! Julesashimi med eple og gressløk er et friskt innslag blant tradisjonell julemat.

Julesashimi
Sashimi med juleponzu

Les mer om sashimi her.

Forretter med laks til jul

Trenger du noen tips til forretter med laks til jul eller nyttår? Vi har mange ulike forslag som du gjerne må benytte deg av. Skal du for eksempel servere en forrett på julebordet? Hvis du virkelig vil imponere gjestene dine med en spennende og annerledes forrett eller en deilig og frisk snack, så burde du prøve deg på carpaccio med laks, sitrus, ost og ristede hasselnøtter. Dette er en spennende lakserett inspirert av julens smaker.

Vi har samlet flere gode tips på laks til forrett her.

SALMA crudu med bringebær og sitrus
SALMA crudo med bringebær og sitrus